Trädgårdsunderhåll i april

De viktigaste trädgårdsuppgifterna för april i korthet.

Gräsmattaunderhåll

»Gräsmatta: runt början av våren (mars – april) börjar du underhålla gräsmattan igen. Gräsmattaunderhåll är viktigt, trots allt är de visitkort i en trädgård. Om du vill ha en vacker grön gräsmatta måste du göra något mer än att bara klippa gräset regelbundet. Om du inte har en gräsmatta än eller planerar att byta ut den gamla gräsmattan i år, gör detta under perioden maj – juni. Tänk på att bevattna gräsmattan innan konstruktion, vill du ha ett automatiskt vattensystem? Då måste du lägga dessa innan du lägger gräset. Vill du veta mer om underhåll av din gräsmatta? Läs alla tips och artiklar här.

»Jord: det viktigaste i din trädgård är jorden, logiskt, annars växer eller blommar ingenting. Markförberedelse är viktigt för att ge alla dina växter en bra chans att börja på våren. Du börjar med att lossa botten. En morot vill andas precis som vi. Klumpad eller trampad jord har lite eller inga användbara svampar, bakterier och maskar i sig eftersom de också behöver syre. Så det är viktigt att lossa jorden för att gasutbytet mellan rötterna och ytan ska fungera ordentligt. Att öppna jorden görs med en hacka och görs bäst när jorden har torkat upp efter en regndusch. Hakning är också bra för vattenhantering i trädgården, eftersom en väl öppnad mark snabbt dränerar regnvatten till djupare lager. Är du nyfiken på hur du kan beräkna jordens permeabilitet? »

jordbearbetning

»Gödning: den bästa perioden att befrukta är våren. Jämför våren med en bebis, en bebis måste växa och behöver särskilt i början rätt näringsämnen, precis som i din trädgård som börjar växa igen på våren och i de flesta fall kan behöva lite hjälp i form av användningsgödsel. Det finns två typer av gödselmedel, syntetiska och organiska gödselmedel. Organiskt gödningsmedel är bättre för jorden och växterna, gödsel fungerar snabbare men också kortare och gör växterna svagare.

Vad ska du befrukta på våren?

Ett blandat gödningsmedel för prydnadsträdgården (träd, häckar och buskar). Du kan ofta också välja mellan specifika typer av gödselmedel, till exempel buksbom, barrträd och rododendroner.
I början av april kan du gödsla gräsmattan med ett organiskt blandat gödselmedel. Från slutet av april till slutet av augusti sprider du ett kväverikt gödselmedel varje månad.
I början av våren är grönsaksträdgården fylld med nya grödor, några dagar innan såningen är den bästa tiden att bearbeta organiskt gödselmedel genom ytan.
Det är bäst att gödsla rosor med speciellt rosgödsel eller benmjöl och organiskt gödselmedel. Arbeta gödseln lätt i jorden.
Kruka, badkarsväxter och ettåriga: Speciella gödningsmedel finns ofta också för denna grupp. Men en handfull ko-gödsel har ofta också en bra effekt på blomningen.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *