Beskära en häck? Läs allt om beskärning av häckar.

Hur ska häckar beskäras? När kan häckar beskäras? Det här är frågor vi får regelbundet och vi svarar på dem i den här bloggen

En vacker häck fungerar ofta som en gräns. Att beskära en häck är viktigt för att få en fin full häck. Speciellt de första åren efter plantering är det mycket viktigt att beskära häcken tillräckligt så att häcken får nya grenar och blir vacker. Att beskära en häck är inte särskilt svårt. På den här sidan berättar vi allt om beskärning av häckar. Här är vad du kan förvänta dig:

Beskära häcken själv eller få den beskuren?
Att beskära en häck är enkelt om du är i form, har tid och har rätt verktyg. Det är ett fysiskt krävande jobb som, beroende på storlek, också tar tid. Du kan använda en manuell häcksax för att trimma en liten häck, men en häcksax med el- eller bensinmotor är lika effektiv för större häckar. Om det rör sig om en hög häck är en polhäcksax också användbar. Om du inte har en, måste du arbeta med en trappa eller stege. Att arbeta i höjder medför vissa risker. Se till att du placerar trappan eller stegen på en hård och rak yta så mycket som möjligt. Om du är på stegen är det klokt att inte nå för långt. På så sätt arbetar du säkert på stegen.

Om du tycker att allt detta är för svårt kan du naturligtvis anlita ett landskapsföretag. En trädgårdsmästare kan utföra arbetet snabbt och säkert och vid behov också ge råd angående din trädgård. En trädgårdsmästare kan också kassera grönt avfall. Då behöver du inte göra det själv. Det ger därför mycket bekvämlighet, kunskap och säkerhet, men också en prislapp. Du måste därför överväga om du vill göra det själv eller att häcken beskärs. Är du nyfiken på vad det här jobbet kostar? Begär en offert utan förpliktelse.

När kan du beskära häckar? Detta måste göras före den längsta dagen (21 juni). Boxwood-formerna kan också beskäras den här månaden. Det är bäst att beskära en molnig dag så att häcken inte kan brinna. En andra beskärning av häckarna kan göras i augusti eller september. Det finns fortfarande vissa skillnader mellan beskärning av en lövhäck eller en barrträdshäck. Nedan berättar vi per typ hur du bäst kan hantera detta jobb.

Beskära din häck själv – Steg-för-steg-plan
Förberedelse: Ge allt nödvändigt material och väl underhållna verktyg. Tänk på handskar, häcksax injicerad med vaxborttagare, skyddsglasögon, hörselskydd och en skottkärra. Om du inte vill ha det mindre beskärningsavfallet genom din trädgård eller grus kan du också lägga en presenning under häcken för att samla upp beskärningsavfallet.
Genomförandet: Bestäm din beskärningslinje. Hur mycket går av häcken? Beskär sidan av häcken först och se till att häcken vidgas något från topp till botten. Då gör du toppen.
Slutsats: Efter beskärning kan du städa upp det gröna avfallet och kasta det i den gröna soptunnan eller på komposthögen. Rengör dina verktyg innan du lägger bort dem eftersom det sparar frustration nästa gång du använder dem. Vissa häckar avger mycket harts och det kan få häcksaxen att köra grovt. Spraya därför din häcksax med vaxborttagare. Vaxborttagaren är också fet samtidigt och förhindrar att beskärbladet rostar. Kontrollera även om häcksaxen fortfarande är vass. Ett skarpt blad fungerar finare och är bättre för häcken eftersom det ger skarpa skär.
Har dina häckar beskurits professionellt och snabbt?
Har redan utfört mer än 5500 jobb och i genomsnitt 8,5+ från kunder!

Olika typer av häckar kräver också olika tillvägagångssätt. För att hjälpa dig på bästa sätt så har vi listat olika typer av häckar.

Beskärning av en lövhäck
För att få en hälsosam full och tät häck måste du beskära regelbundet. Om du inte gör detta kommer häcken inte bara att bli för bred utan också bar inuti. Detta kan förhindras genom att klippa ett antal gånger varje växtsäsong. För lövhäcken är en beskärningsfrekvens på två beskärningar per växtsäsong perfekt. Första gången i mitten av maj / mitten av juni och andra gången mellan mitten av september och mitten av oktober. Beskär sidorna först och trimma sedan toppen av häcken. Se till att häckskivan är något smalare än botten av häcken, så häcksbotten får också tillräckligt med ljus. Försök att hålla tillbaka beskärningen till den tidigare beskärningen så att den håller samma längd. För häckar med ett stort blad som körsbärslagret kan du överväga att använda beskärningssax istället för en häcksax för ett trevligare resultat. Med en häcksax kan du beskära bladen och detta ger halva och bruna löv på häcken, vilket inte ser så bra ut. Du har också lite mindre risk för sjukdomar. Om bekvämlighet är viktigare än resultatet är användning av häcksax ett utmärkt alternativ för beskärning av laurelhäcken.

Beskärning av en barrträdshäck
För de flesta mogna barrträdshäckar är det tillräckligt att beskära en gång om året. En extra beskärning gör inte ont, för då får du en fylligare och stramare häck eftersom häcken grenar sig mer. Om du inte behåller häcken blir häcken för bred och eller för hög. Insidan av barrträdet blir därför bar och om du vill beskära tillbaka kommer häcken aldrig att bli vacker igen eftersom barrträdet inte längre kommer att gro. Beskär därför aldrig tillbaka på träet. Idegran kan å andra sidan beskäras tillbaka och kommer att gro på gamla grenar. Beskär också barrträdets sidor först.

Beskärning av en lådahäck
Boxwood är en vacker häckväxt, men beskärning av en boxwood häck kräver lite mer uppmärksamhet. En buksbomshäck är mer mottaglig för sjukdomar och svampar. Och sedan har vi inte ens pratat om att bekämpa boxwood-malar. Det är att föredra att beskära en buksbomshäck före årets längsta dag. Vi beskär vanligtvis häcken en andra gång på hösten. Om du har vackra buxbomformar kan du också klippa oftare för att hålla formen helt stram. Naturligtvis kan du också göra detta för att hålla en tät häck. Beskär inte buksbom på mycket soliga dagar för då är chansen att bränna bladen större. Håll utkik efter skadedjur och eventuella tecken på sjukdom när du trimmar häcken. I det osannolika fallet att det finns en svamp eller skadedjur i din häck är det bäst att vidta åtgärder så snart som möjligt.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *